Tämän viestin tarjoaa Nicotinell

Näin selviydyt 28 päivää tupakatta

Kiinnostaako peli, jossa on voittopalkintona terveyttä, parempaa oloa, rahansäästöä ja paljon muuta?
Pelin nimi on 28 päivän haaste, #smofreechallenge.
Kun selviydyt neljä viikkoa tupakoimatta, ovat mahdollisuutesi päästä kokonaan eroon ikävästä tavasta jo viisinkertaistuneet!

Tässä pelissä menestymisen mahdollisuudet ovat harvinaisen suuret. Eikä sinun tarvitse voittaa muita kuin itsesi. Niin kuin kaikkiin kilpailuihin, kannattaa tähänkin haasteeseen harjoitella ja valmentautua. Hyvä suunnittelu on jo puoli voittoa.

Aloita tarkastelemalla elintapojasi. Milloin ja missä tilanteissa sytytät herkimmin savukkeen? Milloin poltat aamun ensimmäisen? Mitkä tekijät laukaisevat halun savuihin?

Seuraavaksi: mitä voit tehdä muuttaaksesi näitä olosuhteita? Ja miten voit muokata rutiinejasi siten, että tupakointi ei enää olisi niin hallitseva osa elämääsi?

Riko kytkökset

Monet tyypillisistä tupakasta luopujan vaikeuksista liittyvät rutiininomaisiin tapoihin. Yleinen tapa on esimerkiksi sytyttää savuke ruokailun jälkeen. Usein tupakointi liittyy myös alkoholin nauttimiseen tai kahvin juomiseen.

Vältä siis myös alkoholia etenkin heti lopetettuasi tupakoinnin, äläkä juo usein kahvia. Tai juo mieluummin eri tavalla ja eri yhteyksissä kuin mihin olet tottunut.

Kannattaa rikkoa näitä kytköksiä jo ennen lopettamista. Kannattaa myös miettiä, mitkä pinttyneet tavat oikeasti vaativat mukaansa savukkeita ja mitkä eivät.

Luo olosuhteet onnistumiselle

On paljon keinoja helpottaa omaa tupakoinnin lopettamistasi. Muutos on iso. Sen eteen kannattaa nähdä vaivaa.

Yksi tärkeä tieto on, että yhdessä se onnistuu paremmin kuin yksin. Selvitä siis mahdollisuudet olla mukana tupakasta irti pyrkivien ryhmässä. Ryhmä voi olla vaikka oma perheesi.

Voit myös muokata kotiolojasi. Poista asunnostasi tuhkakupit ja muut tupakoinnista muistuttavat esineet. Siivoa ja vaihda materiaaleja niin, että tupakansavun haju häviää. Hanki tilalle muuhun tekemiseen ja harrastamiseen innostavia juttuja.

Tee siivous myös autossasi. Huomaa, että tupakointi ajaessa lisää riskiä joutua liikenneonnettomuuksiin.

Mieti myös ruokavaliotasi. Kun tupakanhimo yllättää, on hyvä pitää lähellä vaikkapa välipaloja. Mutta yritä pitää huoli siitä, että välipalat eivät lihota tai aiheuta muita haittoja. Sitä paitsi pieni väliaikainen painonnousu on vaarattomampaa kuin jatkuva tupakointi.

Ulkoilu ja liikunta – vaikka kevytkin – ovat aina hyvä vaihtoehto. Niillä on tuplavaikutus, kun terveydelle haitallinen tupakointi jää pois ja terveyttä edistävä liikunta tulee tilalle.

Lue ja opi vieroituksesta

Tupakoinnissa on kyse niin pinttyneistä sosiaalisista tavoista kuin fysiologisesta riippuvuudesta. Tupakan sisältämä nikotiini koukuttaa. Voit kokea hetken mielihyvää polttaessasi savukkeen, mutta se johtaa siihen, että elimistösi kaipaa ja suorastaan vaatii vähän ajan kuluttua lisää.

On hyvä tunnistaa, mistä omassa tupakoinnissasi on kysymys. Niin löydät myös parhaat keinot vieroittaa itsesi tästä ikävästä tavasta.

Nikotiinikorvaushoidot ovat yksi varteenotettava apu, kun päätät lopettaa. Korvaushoitoon voit käyttää vaikkapa Nicotinell-imeskelytabletteja, -lääkepurukumeja tai -depotlaastareita.

Brittiläinen tutkimusryhmä tuli vuonna 2018 tulokseen, jonka mukaan nikotiinikorvaushoidot lisäävät tupakoinnin lopettamisen onnistumismahdollisuutta 50–60 prosentilla. 1

Suomalaisten Käypä hoito -ohjeiden mukaan nikotiinikorvaushoito auttaa lievittämään vieroitusoireita. Ohjeiden mukaan ne myös ”tehoavat tupakasta vieroituksessa ja lisäävät onnistumismahdollisuutta noin 1,5–2,5-kertaiseksi riippumatta muusta vieroitustuesta”. 2

banner

Valitse aika ja tapa

Kevät voi olla otollista aikaa, kun edessä ovat kesä ja loma. Tupakoinnin lopettaminen on hyvä tehdä stressittömässä elämänvaiheessa.

Äläkä lannistu, jos epäonnistut. Peli ei ole menetetty. Aina voit yrittää uudestaan. Monen muunkin on pitänyt tehdä niin.

Mieti myös, onko sinulle sopivin tapa vähentää tupakointia asteittain vai lopettaa savuttelu kerralla. Olemme kaikki yksilöitä.

#Smokefreechallenge -pelin hienoimpia puolia on se, että palkintoja jaetaan monessa eri vaiheessa. Aseta siis välitavoitteita ja juhlista niitä, kun olet saavuttanut ne.

Jo pian lopettamisen jälkeen huomaat ensimmäiset positiiviset muutokset: hengitys helpottuu, jaksat paremmin ponnistelua. Jatkossa verenpaine alenee, henki muuttuu paremman tuoksuiseksi, makuaisti löytää ruoasta ja juomasta uusia elämyksiä.

Aseta tavoite – ja juhli!

Aseta yksi tähtäin neljän viikon päähän: tutkimus on osoittanut, että oltuasi 28 päivää ilman tupakkaa olet viisinkertaistanut mahdollisuutesi lopettaa kokonaan! 3

Tupakoinnin lopettaminen myös hidastaa ihon rypyttymistä ja jopa parantaa seksielämääsi. Niin syöpä- kuin sydän- ja verisuonitautien riski alenee huomattavasti.

Viimeistään vuoden kuluttua huomaat myös taloudellisen vaikutuksen, kun säästät huomattavasti rahaa joka päivä, viikko ja kuukausi jättämällä savukkeet ostamatta. Jos teet lisäksi sijoitussuunnitelman eli panet tupakasta säästyneet rahat tuottamaan, voit vielä kasvattaa tupakasta luopumisen tuoton kolmessa vuodessa viisinkertaiseksi.

Yritätkö lopettaa tupakoinnin? Klikkaa tästä ja opi lisää!

Lähteet:

1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29852054/

2 https://www.kaypahoito.fi/hoi40020

3 https://www2.hse.ie/wellbeing/quit-smoking/success-stories-and-inspiration-quit-smoking/if-you-quit-smoking-for-28-days-youre-5-times-more-likely-to-quit-for-good.html

Nicotinell auttaa tupakoinnin lopettamisen yhteydessä vieroitusoireisiin. Sisältää nikotiinia. Noudata annosteluohjeita. Ei alle 18-vuotiaille eikä tupakoimattomille.  Älä tupakoi käyttäessäsi Nicotinelliä. Älä käytä, jos olet allerginen jollekin tuotteen aineelle tai jos olet tupakoimaton. Jos sinulla on sydän- ja verenkiertoelimistönsairaus, diabetes tai jokin muu sairaus, tai jos olet raskaana tai imetät, keskustele hoidosta lääkärin kanssa. Haittavaikutuksena voi ilmetä huimausta, päänsärkyä, ruoansulatushäiriöitä ja kurkkuvaivoja, yskää, unettomuutta, purukumia käytettäessä leukalihasten kipua ja laastareita käytettäessä myös ihoärsytystä. Lue pakkausseloste. Itsehoitolääke. Lyhyt versio 14.2.2023. Perustuu 02/2021 – 12/2021 päivitettyihin valmisteyhteenvetoihin.
Lisätiedot: Haleon Finland Oy, puh: 0800 77 40 80, sähköposti: mystory.nd@haleon.com Tavaramerkit ovat Haleonin omistamia tai sille myönnettyjä lisenssejä. ©2023 Haleon tai sen lisenssinantaja. PM-FI-NICOT-23-00016